Filefjellstuene ligger sentralt plassert på Tyin Filefjell, 900 meter over havet.

Rett utenfor dørstokken finnes utallige turmuligheter, for alle aldre og nivåer.

Nordvest ligger mektige vest-Jotunheimen og venter med sine høye tinder og et rikt DNT-turstinett. Vestover frister Filefjell og Lærdalsfjella med sine rundere topper og spennende Kongevegen-traseer, og mektige vestlandsfjorder en kort kjøretur unna. Østover reiser Vang sine bratte fjellsider og topper seg rundt den store innsjøen Vangsmjøsa - med mange spennende turmål. 

Som du sikkert forstår, ligger alt til rette her på Filefjellstuene for deg som er glad i å være ute på tur – enten du vil utforske de fine fjellområdene rundt oss på egenhånd, eller delta på guidede opplevelser med Tyin Aktiv.

Her er noen av våre beste forslag til sommeraktiviteter:

Vandring langs historiske Kongevegen

Den 10 mil lange vandreruta, opprinnelig bygget som kjørevei for hest og kjerre på slutten av 1700-tallet, tar deg gjennom noen av de vakreste landskapene i Norge. Strekningen utgjorde det mest spektakulære partiet av den Bergenske Kongeveg, den første kjøreveien mellom Bergen og Christiania (Oslo). Dagens vandrerute går fra Vang i Valdres via høyfjellet her på Tyi Filefjell, og ned til Lærdal i det trange og spektakulære fjordlandskapet innerst i Sognefjorden.

Mer om Kongevegen her
Aerial Vindhella

Sommeropplevelser med Tyin Aktiv

Bli med på guidede turer, kurs og fjellopplevelser med destinasjonens eget guide- og aktivitetsselskap. Enten du ønsker å bestige ikoniske Uranostind eller legendariske Falketind, eller å oppleve brevandring for første gang – er du trygg på tur sammen med en av guidene fra Tyin Aktiv.

Mer om Tyin Aktiv her
Untitled 835 3 97

Fjellturer på egenhånd

Fra familievennlige helårsturer til bratte toppturer i Jotunheimen. På Tyin Filefjell er det kort vei til eventyr for alle generasjoner.

Les turtips her
FILEFJELL TYIN GREI SVERREHJORNEVIK 02285 18830464 Foto Sverre Hjørnevik

Stolpejakten

Bli med på den populære Stolpejakten. På Tyin Filefjell er det plassert stolper både i sentrale strøk og på høye topper, her er det turmuligheter for enhver! 

Stolpejakten går ut på å finne stolper som er plassert ut i nærområdet. Noen i sentrale strøk og noen lengre til fjells. Målet er å legge til rette for å aktivisere både unge og gamle, uansett funksjonsevne. Stolpebesøk kan registreres på papir, nettsiden eller via Stolpejakten-appen. Kart vil finnes på Filefjellstuene og Intersport Filefjell.

Stolpene står ute fra 24. juni til 1. november. 

Stolpejakten
DSC 9085

Sykling ved Tyin og Koldedalen

Fra Filefjellstuene/Tyinkrysset sykler du fylkesvei 53 mot Tyin/Årdal, og tar til høyre etter toppen av bakkene - ved leilighetsbygget i enden av Tyin. det finnes også parkering her, om du ønsker å kjøre bil opp. Herfra er det ca. 2 mil på fin grusvei inn til Fondsbu/Eidsbugården og fjellsjøen Bygdin. På DNT-hytta Fondsbu serveres det både bakst, lunsj og middag. Sykle tilbake samme vei. 

En annen variant er å legge turen innom mektige Koldedalen, hvor du får visuell nærkontakt med Falketind (2068 moh). Veien inn hit er en anleggsvei, så du bør ha relativt grove dekk for å unngå punktering. På vei tilbake fra Koldedalen, anbefales et stopp på turisthytta Tyinholmen for ferske vafler.

SCO 12.07.2313809 EDIT 2 23488946 Foto Yngve Ask

Fiske

Fjellsjøen Tyin er kjent for stor ørret, som er speilblank og knallrød i kjøttet. Nøyaktig hvor i Tyin ørreten står, varierer. Det anbefales å prøve seg der du ser at fisken vaker. Slukfiske er det mest effektive her, og gjerne større og tyngre sluker som du får kastet langt ut fra land. Vannstanden i Tyin vil variere, ettersom det er en regulert fjellsjø. Fiskekort selges blant annet på inatur.no, på Intersport Filefjell og på Joker Tyinkrysset.  

Det er også mange småvann og elver med godt fiske i nærområdet.

Fiskemuligheter i Vang
Fisketur Koldedola Tyin FBF 01088

Pistemap